"Pėdučių mankštos", "Dantukų priežiūra", "Psichotropinių medžiagų poveikis", "Keičiu mitybos įpročius"

  • Paskelbė : Vidas Tavoras
  • Paskelbta: 2024-03-06
  • Kategorija: Renginiai

„PĖDUČIŲ MANKŠTOS”

Visi vaikai iki 3 metų yra plokščiapėdžiai. Apie 3 – 5 gyvenimo metus vaiko pėdučių skliautai pradeda formuotis, dėl stiprėjančių kojų raumenų. Pėdų skliautai formuojasi iki 8 vaiko gyvenimo metų, todėl šiuo gyvenimo laikotarpiu svarbu atidžiau stebėti vaiko pėdučių formavimąsi ir užtikrinti aktyvų vaiko gyvenimo būdą . Plokščiapėdystė yra dažniausiai pasitaikanti vaikų pėdučių deformacija. Tai sumažėjęs arba visai išnykęs išilginis ir/arba skersinis pėdos skliautas. Ypač dažnai šis sveikatos sutrikimas pasitaiko ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams, todėl labai svarbu plokščiapėdystės profilaktiką pradėti kuo anksčiau, kol dar galima visiškai ar iš dalies pašalinti vaikų vystymosi sutrikimus. Labai svarbu laiku pastebėti pirmuosius plokščiapėdystės požymius ir užkirsti kelią jos vystymuisi, taikant prevencijos priemones.

Vasario mėn. Želvos ikimokyklinio ugdymo skyriuje visuomenės sveikatos specialistė Dalia organizavo plokščiapėdystės profilaktikos pagalbą vaikams. Vaikai sužinojo, kokie pratimai yra naudingi pėdutėms, kaip taisyklingai juos atlikti, turėjo galimybę aktyviai praleisti laiką, pamankštinti kojų raumenis bei patirti smagias emocijas.

PAMOKA APIE DANTUKŲ PRIEŽIŪRĄ

Vasario 7 d. Želvos gimnazijos 1 klasės mokiniai dalyvavo užsiėmime apie dantukų priežiūrą, kurį vedė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia. Užsiėmimo metu pirmokai prisiminė pagrindines dantų valymo ir priežiūros taisykles, sužinojo kokie pavojai tyko neteisingai juos valant. Naudodama dantų muliažą ir dantų šepetėlį, specialistė priminė, kaip taisyklingai valyti dantukus. Klausėmės „Dantukų dainelės“, apžiūrėjom savo dantukų būklę veidrodėlio pagalba, diskutavome kokie maisto produktai kenkia dantukams. Specialistė padovanojo vaikams dantukų valymo kalendorius su pažadu , kad kiekvieną rytą ir vakarą vaikai valys dantukus ir pažymės kalendoriuose saulutes ir mėnuliukus.

„PSICHOTROPINIŲ MEDŽIAGŲ POVEIKIS BRĘSTANČIAM ORGANIZMUI“

Gruodžio mėnesį Želvos gimnazijoje visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia kalbėjosi su 5-6-7-8-10 kl. mokiniais aktualia nūdienos tema -„Psichotropinių medžiagų poveikis bręstančiam organizmui“. Mokiniai buvo supažindinti su faktais ir mitais apie elektronines cigaretes, žalingu poveikiu jas rūkantiems ir aplinkiniams, gręsiančias ligas bei reklamos galią, formuojančią klaidingą supratimą apie šią rūkymo formą.

Kalbėjome ir apie kitas psichoaktyviąsias narkotines medžiagas, alkoholį, nikotiną. Šių medžiagų vartojimo prevencija yra itin svarbi, nes šios medžiagos sukelia tiek priklausomybę, tiek fizines ir psichines ligas, socialines problemas, padidina sužalojimų riziką.

Alkoholis sukelia priklausomybę bei apie 60 skirtingų ligų ir sutrikimų, įskaitant sužeidimus, psichikos ir elgesio sutrikimus, skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimus, vėžį, širdies ligas, imunologinius sutrikimus, plaučių ligas, skeleto ir raumenų ligas.

Narkotikų vartojimas lemia nelaimingus atsitikimus, neišgydomus smegenų pažeidimus, protinių galių nusilpimą bei psichikos ligas, įvairius organizmo funkcijų sutrikimus.

Užsiėmimų metu naudojomės projekto socialinio-emocinio ugdymo sprendimai priemonėmis Mobilų 3D stendą „Narkotikų vartojimo padariniai“.

"KEIČIU MITYBOS ĮPROČIUS"

Lapkričio 8-ąją Europoje yra minima sveikos mitybos diena. Sveika mityba yra tokia, kuomet organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Pasaulio sveikatos organizacijos(PSO) duomenimis mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai.

Želvos gimnazijoje taip pat vyko sveiko maisto renginiai ir paskaitos šiai dienai paminėti. Užsiėmimamas naudojome projekto "Socialiniai emociniai sprendimai” priemones: magnetinę sveiko maisto piramidę, mobilų 3D stendą -„Pažvelk į greitą maistą iš arčiau“ ir minkštų formų rinkinius.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Butiškienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos